Öppningen gäller dock inte för alla, utan kommer med en rad förbehåll. Den gäller bara vissa länder, i första hand grannländerna Mexiko och Kanada samt stora delar av Europa. Resande som kommer med flyg måste kunna visa både ett negativt covidtest och att de är vaccinerade. För resenärer som anländer via landgränserna mot Mexiko och Kanada räcker det med vaccinbevis.

Flygbolagen gläds åt de nya reglerna men väntar sig även mycket extraarbete. Om de misslyckas med kontrollen av vaccinpass hotar böter på ungefär 35 000 dollar per fall. Och reglerna kring vaccinen har flera fallgropar – till exempel godkänns inte de ryska respektive kinesiska vaccinen Sputnik V och Cansino.

Normalt resande

Enligt regeringen är tanken med lättade restriktioner att återgå till ett mer ”normalt” resande samtidigt som spridningen av covid-19 begränsas. USA har även fått utstå en del påtryckningar från européer som vill åka dit, med argumentet att amerikaner sedan flera månader fått besöka Europa. Européerna utgör en stor del av turisterna i USA. Före pandemin bestod ungefär en femtedel av de 79 miljoner besökarna i USA av just européer.

Källa:svt.se-TT


Publicerad: den 9 november 2021