Stoppet infaller i slutet på månaden, från fredagen 30 november till söndagen 2 december. Det innebär att du inte kan hämta ut pass eller nationellt id-kort under de dagarna. Orsaken är att polisens system för pass och id-kort ska uppgraderas. Samtliga passexpeditioner i Västmanland, Uppsala län och Gävleborgs län kommer inte kunna lämna ut pass eller nationella id-kort, men alla som har bokat tid för att lämna in en ansökan kan göra det.

– Tidpunkten är vald utifrån att så få som möjligt ska påverkas. Normalt är antalet ansökningar lågt just den här helgen och vi bedömer att det blir så även i år”, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar hos polisen, i ett pressmeddelande.

Var ute i god tid
Polisen uppmanar därför de som ska resa utomlands att var ute i god tid.

De som har bokat tid för att lämna in en passansökan under de tre dagarna kan däremot komma in ändå och passexpeditioner med drop-in-tider har öppet som vanligt. Ärendet kommer dock att ta längre tid eftersom allt måste handläggas manuellt, enligt polisen.

Men den som ska ut och resa och glömt sitt pass får se upp. Varken i Västerås eller på Stockholm-Arlanda kommer provisoriska pass kunna utfärdas. Och har man förlorat eller glömt sitt pass måste man vänta till helgen är över.

– Polisen får utfärda provisoriska pass men har ingen skyldighet att göra det och i samband med övergången har vi ingen möjlighet. Det är alltså extra viktigt att vara försiktigt och att inte glömma passet just den här helgen, säger Emelie Lindvall.

Källa:TT


Publicerad: den 16 november 2018