Thailand lanserar ett karantänsfritt visumprogram som de menar kan att fungera som en modell för turismberoende länder som balanserar säker återöppning med en ekonomisk återhämtning.

Från och med tisdag kan besökare oavsett nationalitet ansöka om karantänsfri inresa i Thailand, förutsatt att de är helt vaccinerade. Regeringen förväntar sig att mellan 200 000 och 300 000 resenärer kommer att använda det så kallade Test & Go-programmet i februari, men antalet besökare förväntas öka under de följande månaderna.

Tidigare har inresandet varit begränsat till besökare från cirka 60 länder. Men thailändska regeringen har en ”leva med covid-strategi” för att rädda den pandemidrabbade ekonomin. Runt en femtedel av BNP före pandemin kom från turismrelaterade aktiviteter.

– Det är en fin balans mellan turismens återhämtning och folkhälsan, säger Marisa Sukosol Nunbhakdi, ordförande för Thai Hotels Association till Bloomberg. 

– Vi måste skapa förtroende i det thailändska samhället eftersom det fortfarande finns en stor grupp människor som är tveksamma till utländska resenärer. Om andra nationer fortfarande är tveksamma kan de komma och titta på den thailändska Test & Go-modellen.

Thailands regering förväntar sig 5 miljoner utländska besökare i år, med huvuddelen av dem från Europa och USA, men hoppas nå 9 miljoner om kinesiska och indiska turister börjar återvända.

Resenärer från Kina var den största gruppen av besökare till Thailand före covid, då 40 miljoner utländska turister besökte landet som genererade mer än 60 miljarder dollar i intäkter 2019. Runt 350 000 besökare utnyttjade den första fasen av Test & Go-programmet innan den avbröts i slutet av december för att förhindra spridningen av omikronvarianten.

Med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

Källa: Travel News


Publicerad: den 3 februari 2022