På sportlovet känner många ett extra ressug och passar på att flyga till fjällen eller skidorter nere på kontinenten. Tänk på att det är många som reser samtidigt, kom i rätt tid till flygplatsen och ha dina dokument och packning i ordning så får du som resenär en bättre upplevelse. Swedavia har bemannat upp tillsammans med våra samarbetspartners för att möta ett ökat resande och nedan finns fem smarta tips för en bra start på sportlovsresandet.

1. Kom i rätt tid till flygplatsen och kolla vilken terminal du flyger ifrån.
Kom till flygplatsen när din incheckning och bagageinlämning öppnar. Du kan kolla vad som gäller kring incheckning/bagagelämning för ditt flyg direkt med flygbolaget, genom att ladda ned Swedavia-appen eller kika på Swedavias webbplats under Avgångar.

Ha koll på vilken terminal som ditt flyg avgår från så att du kommer rätt från början och får en smidig start på resan. Information om rätt terminal finner du också via Swedavia-appen och webbplatsen.

2. Var redo när du går till säkerhetskontrollen.
Reser du endast med handbagage och har checkat in digitalt är du välkommen att gå direkt till säkerhetskontrollen. För en smidigare passage kan du redan i kön till säkerhetskontrollen ta av dig ytterkläder och metallföremål som skärp och bälten med stora spännen eller smycken, ta upp mobiltelefoner, bärbara datorer och annan elektronisk utrustning ur väskan samt töm fickorna på lösa saker som nycklar eller mynt.

3. Följ ditt flyg i Swedavias app.
Genom att ladda ned Swedavia-appen kan du enkelt och smidigt hålla koll på ditt flyg. Via appen kan du prenumerera på information om just ditt flyg och få löpande uppdateringar om terminal, väntetid i säkerhetskontrollen, incheckningsdisk, boardingtid och gate.

4. Reser du med skidor/specialbagage?
Om du reser med skidor eller specialbagage behöver du först gå till din incheckningsdisk för att få en märkning och därefter till Specialbagage. Tänk på att du endast kan packa ett par skidor per fodral. Hur du checkar in dina skidor kan du se via filmen: Så här checkar du in dina skidor

5. Fäst din bagagetagg på rätt sätt vid självincheckning.
En del resenärer undrar hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika gärna på filmen: Så fäster du din bagagetagg

SAS Skidcharter flyttas tillfälligt till Terminal 2 25 februari
Lördagen 25 februari flyttas SAS skidcharter från Terminal 5 till Terminal 2 för en mer effektiv hantering. Under de mest reseintensiva sportlovslördagarna förstärker Swedavia också bemanningen på Arlanda med fler terminalvärdar och extra medarbetare som hjälper till med hanteringen av skidor/specialbagage.

Enligt Pressmeddelande.

 


Publicerad: den 24 februari 2023