Swedavia har bemannat upp tillsammans med våra samarbetspartners och nedan finns fem smarta tips för en bra start på påskresan. 

1. Checka in digitalt hemifrån och kolla vilken terminal ditt flyg avgår ifrån.
Idag erbjuder många flygbolag möjligheten att checka in digitalt hemifrån, oftast 24-48 timmar innan flyget avgår. En del flygbolag har bytt terminal det senaste året. Ha därför koll på vilken terminal som ditt flyg avgår från så att du kommer rätt från början och får en smidig start på resan. Information om rätt terminal finner du via Swedavia-appen och webbplatsen.

2. Ladda ner Swedavias app och följ ditt flyg.
Genom att ladda ner Swedavia-appen kan du enkelt och smidigt hålla koll på ditt flyg. Du kan prenumerera på information om just ditt flyg och få löpande uppdateringar om terminal, incheckningsdisk, boardingtid och gate. 

3. Var på plats när incheckningen/bagagelämningen öppnar.
Kom till flygplatsen när din incheckning och bagageinlämning öppnar. Du kan kolla vad som gäller kring incheckning/bagagelämning för ditt flyg direkt med flygbolaget, genom att ladda ner Swedavia-appen eller kika på Swedavias webbplats under Avgångar.

4. Förbered dig för säkerhetskontrollen.
Reser du endast med handbagage och har checkat in digitalt är du välkommen att gå direkt till säkerhetskontrollen. För en smidigare passage kan du redan i kön till säkerhetskontrollen ha ditt boardingkort redo, ta av dig ytterkläder och metallföremål som skärp och bälten med stora spännen eller smycken, ta upp mobiltelefoner, bärbara datorer och annan elektronisk utrustning ur väskan. Lägg vätskor i din genomskinliga enliterspåse samt töm fickorna på lösa föremål som nycklar eller mynt.

5. Reser du med specialbagage? 
Om du reser med specialbagage som golfbagar, skidor eller barnvagn behöver du först gå till din incheckningsdisk för att få en märkning. Där får du också hjälp och instruktioner kring var du därefter ska lämna in ditt specialbagage.


Ny yta med incheckningsautomater i SkyCity

En ny yta med incheckningsautomater har skapats i SkyCity för att underlätta för dig som anländer med tåg eller buss till Arlanda och ska resa ifrån Terminal 5. Här kan du enkelt checka in själv och skriva ut din bagagetagg. Därefter kan du gå till Terminal 5 och lämna in ditt bagage. 

Terminal 2 har öppnat för Non Schengen-trafik
I slutet av mars öppnade Terminal 2 åter upp för Non Schengen-trafik för första gången sedan pandemins början. Ett antal flygbolag flyttade då över från Terminal 5 till Terminal 2. Målsättningen är att få till ett bättre och jämnare flöde av resenärer på flygplatsen.

Källa: Pressmeddelande Swedavia.


Publicerad: den 30 mars 2023