Bluffsajterna har funnits i flera år och de visar inga tecken på att försvinna. Tvärtom så tar de falska ESTA-sajterna allt bättre positioner i Googles svenska språkversion, vilket gör att resenärer luras till fel sidor när de söker på ESTA-relaterade fraser. Det skriver reseguiden Allt om New York i ett pressmeddelande.

– Jag har följt det här problemet sedan 2009, när ESTA infördes, och är förundrad över att bluffsidorna finns kvar och tycks lura nya resenärer hela tiden, säger resejournalisten Göran Ingman som driver Allt om New York.

Ansvarig myndighet för ESTA-anmälan är Department of Homeland Security.

– Tyvärr valde myndigheten en krånglig webbadress – esta.cbp.dhs.gov. Det har gett skojarna tillfälle att enkelt ta bättre positioner i sökresultaten än den officiella sidan, säger Göran Ingman till Travel News.

En ESTA-ansökan kostar 14 dollar, cirka 130 svenska kronor, om den görs hos Department of Homeland Security. Bluffsidorna tar dock hutlöst betalt för tjänsten. En vanlig avgift är 87 dollar, alltså över 800 kronor.

– Det finns tyvärr inget som tyder på att myndigheten bryr sig om bluffsajterna, många av dem har funnits sedan 2010 och ligger fortfarande kvar. I Storbritannien har Google rensat ut några av bluffsidorna, men jag har inte sett att det har hänt i Sverige än, säger Göran Ingman.

Här hittar du länken till den officiella siten


Publicerad: den 9 januari 2017