Idag lanserar SAS sitt nya super wifi med ett pressevent på Kastrup flygplats och en timmes flygresa med journalister som börjar och slutar i Köpenhamn. På plats i SAS Lounge är bland annat Don Buchman på Viasat. Han är vd på det bolag som installerar tekniken på flygplanen och driver de fem satelliterna som levererar signalen.

– Vår utmaning är att hitta en bra betalningsmodell för kunderna. Vi kan bygga världens bästa internet, men om det kostar för mycket får vi inga kunder.

Exakt hur mycket SAS har betalt för att sitt nya wifi är hemligt. Travel News får inte ens ett estimat hur mycket vi än lirkar. Det tar i alla fall 6-7 dagar att installera den nya tekniken och då måste planet stå på marken hela tiden. Detta har redan skett på 28 flygplan. I dag slår man på det nya wifi-systemet på sju flygplan. I september kommer 43 flygplan att ha den nya tekniken. Den nya tekniken funkar bara på europeiska linjer, än så länge. Viasat levererar wifi till bland annat El Al och amerikanska flygbolag. Men SAS är först i Europa med denna teknik. 2020 är planen de flesta SAS-plan ska ha en denna nya tekniken. Viasats (som inte ska förväxlas med MTG:s mediebolag) wifi funkar lika bra till havs och på marken. Men är som sagt inte gratis… 

– Vårt nya wifi möjliggör för dem som vill arbeta och chata med sina medarbetare ombord att göra det och sedan då få mer love time med sina nära och kära när de är hemma. Och vill du se din favoritfilm ombord går det lika bra, säger Therese Lorenius som är chef för products and services på SAS i en väl inövad pr-replik.

SAS nya super wifi kommer att vara utan extra kostnad för Guld- och Eurobonusmedlemmar och SAS Plus-kunder. De flesta av SAS 30 miljoner resenärer kommer att alltså att få betala 49 kronor. Om vi räknar med att en tredjedel av dem kommer att köpa wifi ombord kan den nya tekniken ge SAS en intäkt på halv miljard kronor.

Denna artikel är skriven och publicerad ombord på ett flygplan med SAS nya wifi och än så länge verkar allt fungera fint. Att titta på senaste avsnittet av Bosch på HBO Nordic är dock inte att rekommendera på denna resa. SVT Play däremot funkar.


Publicerad: den 16 maj 2018