– Trenden med en innehållsrik semester är verkligen här för att stanna. Det är tydligt i hela undersökningsresultatet att svenskarna vill ha mer än sol och bad på utlandssemestern och när man väljer resmål är det sevärdheter och aktiviteter som är viktigast. Och svenskarnas reslust är stor – årets terrorattentat har inte fått svenskarna att resa mindre, säger Lina Eklund, pr-specialist på Resia.

Enligt undersökningen från TNS Sifo brukar en tredjedel av svenskarna resa utomlands minst två gånger per år. Närmare hälften reser en gång per år.

Undersökningen visar vidare att endast två procent av svenskarna har slutat resa på grund av terrorattentat, medan 42 procent inte har påverkats alls.
Det är dock viktigt att resmål upplevs som trygga och säkra. Av de som deltog i undersökningen svarade 45 procent att de endast reser till resmål som de anser vara trygga. Detta avspeglar sig i Resias bokningsstatistik för 2017, där exempelvis Turkiet tappar rejält.

Tre starka trender 2017
1. En innehållsrik semester blir allt viktigare för svenskarna. Att uppleva nya kulturer/miljöer är det bästa med att resa och det kommer före sol och bad samt att umgås med nära och kära. När man väljer resmål är det också sevärdheter och aktiviteter som är viktigast. På storstadsresan är dock maten och restaurangutbudet viktigare än kulturlivet och ett fint hotell går före både shopping och nöjesliv.

2. Att bo mitt i smeten och vara uppkopplad är det viktigaste när svenskarna väljer boende. För 41 procent av svenskarna är det ett centralt läge som gäller och drygt en femtedel (22 procent) tycker att wi-fi är det viktigaste av allt.

3. USA är fortfarande svenskarnas drömresmål – inget verkar påverka landets popularitet bland oss svenskar. Så många som tre amerikanska städer finns med bland topp fem på listan över drömstäder och New York är den överlägset mest populära staden i världen. Även när svenskarna får välja sin absoluta drömresa är det USA som gäller med resan ”Kust till kust New York till LA”. Den stora efterfrågan på USA följer också bokningsstatistiken inför 2017 där antalet sålda resor placerar resmålet på tredje plats – efter Spanien och Thailand.

Källa: Resiabarometer


Publicerad: den 27 december 2016