Helt tomma fickor

Lägg nycklar, näsdukar, sedlar, mynt, sedelklämma och telefon i jackfickorna och lägg sedan jackan i tråget på bandet. Det finns även plagg, t.ex. en Scotteväst, som har massor med fickor till alla dina småprylar, böcker, glasögon med mera.

Var förutseende

Förberedelser är viktiga, och de börjar därhemma. Packa ditt handbagage så att du lätt kan ta upp eventuell laptop eller platta och lägga i tråget på bandet. Vätskor ska förvaras i behållare (max 100 ml) som packas i en 1-liters plastpåse. Har du ingen sådan påse, så kan du få en i säkerhetskontrollen. Man får bara ta med en påse per person. En annan smart detalj är att lägga lätta föremål, som hattar, näsdukar, bälten, papper t.ex. under jackan så flyger de inte iväg när de ska igenom röntgenmaskinen.

Le!

Var vänlig mot dem som arbetar på andra sidan bandet. Då går allt i regel lite smidigare. Bombvitsar är sällan uppskattade i säkerhetskontrollen.

Ta av dig bältet

Om målet är att ta sig genom metalldetektorn så smidigt som möjligt är metall din största fiende. Se till att du tagit av dig bältet, om det har en massa nitar och/eller ett stort spänne, och töm dina fickor innan du går igenom.

Skor

På vissa flygplatser kan det hända att du blir ombedd att ta av dig skorna. Det inte alla som gillar att gå omkring på flygplatsen i flipflop, så ta gärna på dig skor som är lätta att ta av och på när du använder strumpor.

Inga vassa föremål

Inga saxar med blad som är över 6 cm, inga knivar eller sablar i handbagaget. Inga läskflaskor och inget vin. Har du råkat ta med dig en vattenflaska är det inte nödvändigt att halsa den. Det finns vatten på andra sidan säkerhetskontrollen också.

 

Källa: Scandinavian Traveler


Publicerad: den 11 juli 2017