För en månad sedan kom beskedet att Danmark inför gränskontroller mot Sverige, i ett led att få bukt med kriminaliteten i Öresundsregionen. De nya reglerna för resande till Danmark träder i kraft i dag, tisdag 12 november.

Då stickprover kommer genomföras behöver resenärer från Sverige ha med sig id-handlingar (se faktaruta) när de beger sig till Danmark.

Kontroller kommer att genomföras några gånger per vecka och dansk polis kommer inte att meddela när eller var de gör kontrollerna.

– Man kommer inte att få se fasta, dygnsbemannade kontrollåtgärder vid gränsövergångarna till Sverige. Kontrollen kommer att genomföras som stickprovskontroller och periodiska kontroller riktad mot väg- och tågtrafiken över Öresundsförbindelsen och färjetrafiken i hamnarna i Helsingör, Frederikshavn, Grenå och Rönne, säger Lene Frank, polisdirektör vid Rikspolisen i Danmark, i ett pressmeddelande.

Tågtrafik påverkas inte

Till skillnad från gränskontrollen i Hyllie kommer kontrollerna i Danmark inte att påverka tågtrafiken. När Aftonbladet är i kontakt med Köpenhamnspolisen meddelar de att kontrollerna kommer att ske vid Kastrup.

Polis kommer då att genomföra id-kontroller på personer som kliver av tåget samt själva gå på tåget och genomföra kontroller ombord, fram till den efterföljande stationen, där de åter kliver av.

– När man hörde att gränskontrollerna skulle gå åt det hållet också blev man självklart orolig att det skulle bli samma situation som vid det omvända, när vi införde gränskontrollerna mot Sverige. Men vi har jobbat intensivt på att få svar på hur själva kontrollerna ska se ut och svaren vi fått är att de kommer ske ombord på tågen medan tågen rullar eller precis när resenärerna går av, säger Mikael Espling, affärschef för Öresundstågen på Skånetrafiken.

Sex månader framöver

– Det ska inte påverka trafiken någonting utan vi ska kunna köra alla turer som planerat och hålla punktligheten.

Danska justitsministeriet har tidigare meddelat att det i genomsnitt kommer vara en-två kontroller i veckan vid de större gränsövergångarna, men att exempelvis trafikmönstret spelar in för hur ofta kontrollerna kommer genomföras.

Gränskontrollerna kommer att genomföras under sex månader med eventuell förlängning. Fokus kommer då att ligga på att få fast organiserat kriminella personer och inte på att kolla allmänheten i stort, vilket är skälet till att barn inte behöver identifiera sig och att man inte kommer dela ut bötesbelopp.

Sverige har haft gränskontroller vid inre gräns för resenärer som kommer från Danmark sedan november 2015, med samma krav som nu gäller för Danmark: Giltigt pass eller nationellt id-kort. Även nordiskt körkort kan fungera, men resenären har då skyldighet att kunna styrka att man är nordisk medborgare.

Källa:aftonbladet.se


Publicerad: den 12 november 2019