Men än finns det sätt att få tillbaka pengarna – även om konkursen kommer.
På tisdagen ansökte Air Berlin om konkursskydd efter att ha hamnat på obestånd. Bolaget förhandlar nu med storbolaget Lufthansa om att ta över vissa delar av verksamheten.

Andreas Hermansson, expert på flygpassagerares rättigheter på företaget AirHelp, säger att man inte ska oroa sig om man köpt biljett med bolaget.

”Det är många som är oroliga nu. Men om du ska åka de närmaste veckorna eller månaderna så är det egentligen inget som förändras. De har fått brygglån från staten och ska fortsätta verksamheten. Så länge de opererar så kan man begära ersättning för inställda och försenade flyg. Man ska inte hetsa upp sig i onödan”, säger han.

Den som har fått sitt flyg inställt kan ansöka om ersättning på upp till 600 euro, med stöd av EU-lagstiftning EC261. Men det kan vara bra att inte vänta för länge med att kräva ersättning, enligt Andreas Hermansson.

Om flygbolaget ställer in sin verksamhet i framtiden så blir dock köpta biljetter ogiltiga. Men även där finns vissa möjligheter att få pengarna tillbaka.

”Om du köpt biljetten med kreditkort kan du försöka spärra betalningen, det är inte alltid de drar pengarna direkt. Du kan även kontakta kortutgivaren och diskutera det med dem. Har du köpt biljett som en del av en paketresa via en resebyrå, så är det resebyrån som har skyldighet att ersätta dig för biljetten. Men om du köpt en biljett direkt från ett resebolag kan det bli svårare”, säger Andreas Hermansson.

Källa:TT


Publicerad: den 18 augusti 2017