Att Ryssland stänger sitt luftrum för 36 länder, däribland Sverige, som ett svar på EU:s beslut att stänga sitt luftrum för ryskt flyg, får konsekvenser för svenskt charterflyg.

”Det är främst våra Thailandsresenärer som påverkas. Vi har sedan tidigare ruttat om våra flygningar så att vi inte flyger över östra delen av Ukraina. Nu kommer vi inte längre att flyga över varken Ryssland och Ukraina. Vi flyger andra rutter. Vi får flyga längre söderut”, säger Adam Györki, presschef på Tui.

Både Adam Györki och Anna Hagberg på Ving tror att de nya flygrutterna bara kommer att leda till marginellt längre flygtider i vissa fall.

”Det har kommit en del funderingar från våra resenärer om flyg över ryskt luftrum. Framförallt är det flygningarna österut som påverkas, våra flyg till Thailand och reguljärflygen till Dubai och andra resmål. Vi flyger istället över Rumänien och längre söderut. Eventuellt kan det bli det någon mellanlandning också”, säger Anna Hagberg.

Resenärerna som befinner sig på resmålen och de som står inför en resa ska ha informerats via sms om de nya flygrutterna.

Det var på söndagen som EU och Kanada beslutade att stänga sitt luftrum för ryska flyg. 

Finnair har meddelat att en stängning av det ryska luftrummet skulle få en avsevärd finansiell påverkan i och med den stora inverkan på trafiken mellan Europa och Asien.

Finnair faller drygt 20 procent i måndagshandeln efter att bolaget slopat sina prognoser som lämnades vid senaste delårsrapporten. Flygbolaget har många rutter till Asien som inte väntas vara ekonomiskt hållbara om bolaget inte kan flyga genom Ryssland.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt


Publicerad: den 1 mars 2022