UD har tagit del av uppgifterna om händelsen i Nice den 14 juli. UD ber svenskar på plats höra av sig till anhöriga som kan vara oroliga. Svenskar på plats ombeds också hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

UD har öppnat ett krisnummer dit anhöriga i Sverige kan höra av sig på telefon 08-405 92 00.

Två telefonnummer har upprättats av franska myndigheter dit allmänheten och svenskar på plats i Frankrike kan vända sig till:

Telefon +33 (0)1 43 17 56 46 och +33 (0)4 93 72 22 22

Franska Inrikesministeriet har lanserat appen SAIP. Appen skickar notiser och information till den som befinner sig i ett krisdrabbat område. SAIP finns på engelska och franska. Ladda ner den för iOS och Android.

SOS International har öppnat ett kriscenter på Radisson Blu Hotel i Nice. Där kan man få rådgivning och stöd.

Centret finns på:
Radisson Blu Nice
223 Promenade des Anglais
06200 Nice 

Man når SOS International akutkoordinator i Nice på telefonnummer +45 6146 1050
SOS International kan även kontaktas på nummer +45 7010 5050

Enligt uppgift från SOS International har de flesta svenskar med hemförsäkring som inkluderar reseförsäkring möjlighet att få stöd via SOS International. 
Länk till info: https://www.sos.eu/se/nyheter/2016/attack-i-nice-kriscenter-etablert/

Svenska kyrkan på Rivieran välkomnar alla som känner behov av stöd och hjälp.
Adress: 
Eglise suédoise sur la Côte d’Azur 40 Avenue de Verdun
06800 Cagnes-sur-Mer
Tel: +33(0)4 93 20 40 64 Mob : +33 (0)6 30 68 94 83 www.svenskakyrkan.se/sodrafrankrike/ nice@svenskakyrkan.se

 

________________________________________________________________________

Fortsatt undantagstillstånd i Frankrike.

Det franska undantagstillståndet som infördes av President François Hollande efter attentaten den 13 november 2015 kvarstår. Undantagstillståndet medför en rad utökade befogenheter främst för fransk polis. Läs mer på den franska regeringens hemsida.

Generellt bör man vara uppmärksam på det som ter sig udda och avvikande om man befinner sig i offentliga miljöer, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor och hålla sig informerad om situationen i landet. Säkerhetskontroller är vanligt förekommande och säkerhetsvakter kan be dig visa giltig legitimation samt vad du har i väskan när du går in i större butiker, köpcentra etc.

Allmänna säkerhetsläget

Frankrike är allmänt sett ett tryggt resmål. Liksom övriga EU-länder har Frankrike förstärkt säkerhetsåtgärderna med tanke på eventuella terrorattacker.

I storstäderna (Paris, Lyon, Nice och Marseille) bör man iaktta särskild försiktighet, bland annat på grund av ficktjuvar.

Frankrikes utomeuropeiska territorier Martinique, Guadeloupe, Guyana, Franska Polynesien, Nya Kaledonien och ö-områdena Réunion, Mayotte, Wallis och Futuna och Saint Pierre och Miquelon är i regel trygga resmål.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT har antalet terrorattentat i västvärlden ökat efter att Isil i september 2014 uppmanande sina sympatisörer att agera mot länder utanför konflikten i Syrien och Irak. Möjligen visar attentaten i Paris den 13 november på en ökad förmåga från ISIL att genomföra även relativt komplexa attentat i Europa.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som t.ex. offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Franska Inrikesministeriet har lanserat appen SAIP. Appen skickar notiser och information till den som befinner sig i ett krisdrabbat område. SAIP finns på engelska och franska. Ladda ner den för iOS och Android.

Du finner mer infromation på den franska administrationens webbplats, Service-Public.fr:

Sécurité : le plan vigipirate

Läs mer om turism och terrorism på UD:s webbplats

 

Källa UD


Publicerad: den 16 juli 2016