Lågtrycksområdet i södra Sverige fortsätter att rasa med oförminskad kraft och vissa områden har just nu intensivt oväder med kraftigt snöfall.

”Ska man ge sig ut i trafiken bör man vara försiktig”, säger Petter Lind, vakthavande meteorolog på SMHI.

Snöfallsvarningar har gått ut för främst ostkusten, östra delarna av Götaland och Svealand men även Skåne, väster om Vänern och Dalsland där det på vissa platser snöar intensivt.

”Vi har också en orange varning för delar av Gotland och även Stockholms län, och det är också där vi väntar oss det mest intensiva ovädret”, säger Petter Lind.

Under sena söndagskvällen hade Stockholm förutom kraftigt snöfall även åskoväder, ett fenomen som inte hör till vanligheterna.

”Det förekommer men det är mest vanligt under andra säsonger, som sommaren då det kommer kraftiga regn i samband med åska”, säger Petter Lind.

Petter Lind förklarar att det handlar om vad det är för process som genererar nederbörden. De kraftiga byar som förekommer mer på sommaren med kraftiga regnfall har nu konstaterats ute till havs men då i form av kraftigt snöfall.

”Det är då konvektioner i atmosfären som gör att luften rör sig vertikalt så att det får en hävning av luften. Då kan det bli en kraftig stor vertikal utsträckning som gör att det bildas åska och det förekommer även på vintern.”

”Även norra Gotland och Östersjön har haft en del urladdningar, mest över hav och när de når in över land så dämpas det men Stockholm är ju nära kusten”, förklarar Petter Lind.

Efter det att SMHI utfärdat en orange varning för snöfall i området runt Stockholm och Uppsala hade samtliga tågoperatörer ett möte med Trafikverket. Eftersom Trafikverket bad operatörerna att minska på trafiken så har SJ valt att ställa in samtliga regionala avgångar mellan Stockholm och Uppsala.

”Vi har valt att göra så här för att få ner antalet tåg som kör på sträckan”, sade Leila Fogelholm på SJ:s pressjour till TT tidigare under kvällen.

För att lösa problemet har man en biljettsamverkan med andra bolag, där den som köpt biljett med SJ kan åka med Mälartåg eller SL på sträckan mellan Uppsala och Stockholm.

”Har man köpt en biljett kan man omboka eller avboka eller åka med andra tåg. Våra snabbtåg och övriga linjer i landet kommer trafikeras som vanligt. Sedan får man alltid se hur vädret påverkar trafiken.”

Tågen som berörs är de tåg som går från klockan 05 på måndagen och resten av dygnet.

SJ kan inte säga om fler tåg under veckan kommer att ställas in.

SJ ställer även in några avgångar på sträckan Stockholm-Västerås och sträckan Gävle-Linköping. De kunder som har bokat en biljett på de berörda avgångarna kommer även där att kunna omboka eller avboka sin biljett.

Det är förutom det kraftiga snöfallet och de milda temperaturerna som gör att tågen får svårt att gå.

”Snöfallet ställer till problem men är det är nära nollan blir det tung snö som gör det svårt för tågen att gå”, säger Petter Lind.

Ovädret väntas fortgå under hela måndagen men på tisdagen ser det ut som att nederbörden lugnar ner sig lite och dra vidare norrut.

”De har just nu väldigt lugnt väder i Norrland, kallt men betydligt lugnare med en högtrycksrygg”, säger Petter Lind.

Nya fronter kommer sedan in västerifrån och ger mildare temperaturer.

”Det kommer bli mycket snö och halka fram till dess så ta det lugnt i morgontrafiken”, råder Petter Lind

Även SL kommer att ställa in trafik under måndagen.

De linjer som berörs är linje 40, 41, 42, 43, 44 och 48, och reducerad trafik kommer ligga så länge den orangea varningen ligger kvar, uppger SL.

Även fjärrtågstrafik, tåg Stockholm-Arlanda och andra tåg kommer att påverkas.

Källa:TT-DI.SE


Publicerad: den 21 november 2022