Varken hos TUI, Apollo eller Ving är oro för coronaviruset tillräckligt för att avboka en resa.

För TUI:s kunders del innebär ett av -och ombokningsskydd att man kan avboka och få pengarna tillbaka – om man har ett läkarintyg där läkare avråder från att resa.

– Har man inte ett av -och ombokningsskydd så behöver UD avråda från resor till området för att man ska få avboka sin resa, säger Adam Györki, kommunikationschef.

Samma sak gäller hos Apollo.

– Om UD går ut med en avrådan reser vi inte till den destinationen, och då får kunderna pengarna tillbaka, säger Clara Larsson, pressansvarig

Kunder hos Ving kan enbart avboka resan och återfå pengarna om någon i familjen, en nära släkting eller medresenär skulle blir sjuk eller allvarligt skadad.

– Så länge inte UD går ut med en avrådan är det vanliga avbokningsregler som gäller. Det är först om det blir en avrådan som vi ställer in våra resor, och då får man naturligtvis pengarna tillbaka, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Hennes råd till den som känner sig orolig är att teckna en tilläggsförsäkring.

– Vi har en av- och ombokningsförsäkring samt en extra tilläggsförsäkring som exempelvis täcker kostnader om man hamnar i karantän. Extraförsäkringen kan man lägga till fram till det datum man ska resa iväg.

En liknande försäkring har Apollo, och där gäller det att boka försäkringen senast dagen innan hemresa.

– Vi har en heltäckande reseförsäkring som täcker mat, logi och hemresa om man hamnar i karantän, och den gäller oavsett om man är sjuk eller inte, säger Clara Larsson.

Ving märker effekter av viruset på kort sikt, medan resenärerna fortfarande bokar resor längre fram, och många väljer till avbokningsskydd.

– I en sån här situation får vi av naturliga skäl en hel del frågor, och den senaste veckan har vi sett en något ökad grad av avbokningar, men också att man bokar resor och lägger på försäkringar i högre grad än vanligt, säger Anna Hagberg.

Hos Apollo har antalet bokningar minskat något.

Bolaget får många frågor om avbokningsskydd och reseförsäkringar, men i nuläget syns ingen stor ökning.

– Under förra veckan och i helgen såg vi en liten nedgång i bokningar, framför allt när det gäller resor i närtid. Sommarbokningarna påverkas inte i lika stor utsträckning som sista minuten-resor, säger Clara Larsson.

Om nedgången fortsätter kan det komma att påverka priset på sista minuten-resor och göra dem billigare, fortsätter hon.

Får många frågor

TUI har inte sett att antalet av- och ombokningsskydd ökar. Däremot är det många oroliga kunder som dagligen av sig med frågor om vad som gäller inför resan.

Och fortfarande väljer många att boka resor till påsken, sommaren och hösen.

– Vad gäller resor till påsken är det tre procent fler som reser med oss i år än förra året, främst till Kanarieöarna, Cypern och Mexiko, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

 

Källa: Travel News 


Publicerad: den 5 mars 2020