Den nya virusvarianten omikron sprids snabbt över världen. Många länder har infört inreseförbud för resande från Sydafrika och närliggande länder i ett försök att bromsa utvecklingen.

Australien har upptäckt sina två första fall av omikron, hos personer som rest från södra Afrika till Sydney i lördags.

Israel har också bekräftat fall av omikron och aviserar ett totalstopp för alla utlänningar att komma in i landet från och med söndag kväll. Inresestoppet måste godkännas av hela regeringen innan det träder i kraft.

Israels gränser kommer att stängas i 14 dagar. Förhoppningen är att det under tiden kommer att finnas mer information om hur effektiva covidvaccinen är mot omikron.

Vår arbetshypotes är att varianten redan finns i nästan alla länder och att vaccinet är effektivt, även om vi ännu inte vet i vilken grad, säger inrikesminister Ayelet Shaked.

För israeler som reser in i landet gäller obligatorisk karantän. Inreseförbud för utlänningar som reser från de flesta afrikanska länder infördes i fredags.

Fler andra länder har bekräftat fall av omikron, bland annat Danmark.

”Vi har nu de första fallen av den nya virusvarianten omikron i Danmark, och därför rekommenderar vi, utifrån en försiktighetsprincip, ett test för alla i samband med inresa från en vistelse i Sydafrika eller de sex grannländerna”, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i ett mejl.

Storbritannien återinför krav på munskydd i butiker och kollektivtrafik, sedan två fall av omikron bekräftats i landet. Båda har koppling till resor från södra Afrika.

Just nu är detta en ansvarsfull väg att gå för att sakta ner spridningen av den nya varianten och maximera vårt skydd, säger premiärminister Boris Johnson.

Alla inresande till Storbritannien måste ta PCR-test och isolera sig i väntan på svar. Landet kommer också att skynda på vaccinationer med en tredje dos.

Fall av omikron har även upptäckts i Tyskland, Italien, Belgien och Hongkong.

I Nederländerna har ett 60-tal personer som anlände med två flyg från Sydafrika isolerats sedan de testat positivt för covid-19 vid ankomsten till Amsterdam. Testsvar om huruvida de är smittade av omikronvarianten väntas under söndagen.

Hårdare restriktioner har redan trätt i kraft i Nederländerna, med anledning av den höga smittspridningen i landet.

Forskare i Sydafrika var först med att identifiera den nya virusvarianten. Från sydafrikanskt håll är man kritisk till de snabba åtgärder som riktas mot resande till och från landet. Landet menar att restriktionerna liknar ett straff för att dess forskare har varit framgångsrika när det kommer till att identifiera nya varianter.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är inne på samma linje och i ett uttalande ges beröm till ”Sydafrikas forskare för den snabba identifieringen av omikronvarianten och Sydafrikas regering för dess transparens när de delar med sig av denna information, vilket borde tjäna som en modell för världen”.

Uttalandet kan tolkas som illa dold kritik mot Kinas sätt att hantera information om det ursprungliga utbrottet av covid-19. USA har kritiserat Kina för brist på samarbetsvilja.

USA:s president Joe Biden säger att rikare länder borde donera mer vaccin och ge upp patent för att tillverka fler doser över hela världen.

Nyheterna om den här nya varianten borde tydligare än någonsin visa varför denna pandemi inte kommer att upphöra förrän vi har globala vaccinationer, säger han.

Källa:TT


Publicerad: den 29 november 2021