Fram tills i dag har man kunnat ansöka i sista minuten, men från och med nu måste man ansöka minst 72 timmar i förväg för att inte riskera att bli nekad ombordstigning på sin flight.

Vi står inför en av de största reshelgerna på året och de nya reglerna för ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) kan få stora konsekvenser för resenärer som väntar till sista minuten innan de ansöker om inresetillstånd.

Det är US Department of Homeland Security som utfärdar och godkänner resenärernas ESTA. Myndigheten har hela tiden rått passagerare att ansöka minst tre dagar i förväg, men eftersom ansökan som görs elektroniskt i många fall godkänns med en gång har resenärer i stort sett kunnat ansöka ända fram tills att de checkar in på flygplatsen.

Slut med sena ansökningar

Men nu är det slut med sista minuten-ansökningar. På sin hemsida har US Department of Homeland Security skrivit att så kallade ”Real-time approvals” inte längre existerar. ”…att anlända till flygplatsen utan en godkänd ESTA kommer troligtvis att resultera i att man blir nekad ombordstigning”:

Man ska även ha i åtanke att inneha en ESTA inte betyder att man är garanterad inresa till USA. Man måste även bli godkänd av en tull- och gränsbevakare på plats i USA.
Samtidigt som de nya ESTA-reglerna införs skärper även de amerikanska flygplatserna sin säkerhet över julhelgen.
– Passagerare kan uppleva fler kontroller och extra granskningar av bagage, säger en talesperson för US Department of Homeland Security.

Källa:aftonbladet.se


Publicerad: den 20 december 2018