Den varslade pilotstrejken bland SAS norska piloter som skulle lösas ut idag torsdag har blåsts av sedan parterna kunnat enats efter intensiva förhandlingar under natten. Beskedet om ett nytt treårigt avtal kom klockan 04 i morse, enligt de två norska pilotföreningarna Norsk Flygerforbund och Parat.

”Vi har fått genomslag för våra viktigaste krav. Det gör att vi kan rekommendera avtalet för våra medlemmar”, säger förhandlingsledaren Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund och Jan Levi Skogvang i Parat, i ett pressmeddelande.

Avtalet ger bland annat löneökningar på sex procent på tre år, och att semester ska kunna tas ut under skolornas ledighet, enligt Parat.

SAS skriver i ett pressmeddelande att ”Det treåriga avtalet är i linje med de avtal som nyligen undertecknades med de svenska och danska pilotföreningarna och innehåller en gemensam ambition att skapa ett långsiktigt lönsamt SAS”.

– Vi är glada att vi nu har enats kring ett nytt avtal, och att vi därmed har undvikit en strejk som skulle drabba våra kunder, säger Eivind Bjurstrøm, förhandlingsansvarig i SAS i pressmeddelandet.

SAS och de norska pilotföreningarna har förhandlat i ett halvår. En full strejk riskerade att bryta ut från torsdagen. Inför detta ställde SAS omkring 100 avgångar fram till klockan 14 under torsdagen.

I måndags togs två piloter i strejk och på idag torsdag skulle alla norska SAS-piloter tas ut i strejk om parterna inte lyckats komma överens.

 

Källa; Travel News


Publicerad: den 14 september 2017