Svenska flygbolaget Nextjet ansökan om konkurs. Från och med klockan 13.00 i dag ställs samtliga flygningar in.

”Nextjet har från och med onsdag den 16 maj klockan 13:00 ställt in samtliga flygningar och kommer att ansöka om konkurs. Vi beklagar situationen. I väntan på att en konkursförvaltare utses och kan ta beslut om bolagets framtid hänvisas kunder, som bokat en resa med Nextjet, till sin resebyrå eller kortutgivare”, skriver flygbolaget på sin hemsida.

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid säger VD Magnus Ivarsson, i ett pressmeddelande.

Företaget skriver att det inte längre går att boka biljetter och det heller inte är någon idé för passagerna att ta sig ut till flygplatsen. Den som har en bokad resa rekommenderas i stället att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare för vidare hantering.
Nextjet meddelar också att deras kundtjänst kommer att hålla stängt tills vidare.

Så sent som i höstas fick flygbolaget förnyad licens av Transportstyrelsen efter att ha haft ekonomiska problem och skulder, skriver Aftonbladet. Myndigheten bedömde då att bolaget hade lyft sig ur den svåra ekonomiska sitsen.

För en dryg vecka sedan kom beskedet att bolaget missade upphandlingen av flygresor till Arvidsjaur.

Nextjet ägs enligt senaste årsredovisningen av vd Magnus lvarsson, Oy Herrfors AB och Air Aland, skriver Dagens Industri.

Bolaget har gjort stadiga förluster de senaste åren och 2016, som är det senaste offentliga räkenskapsåret, omsatte flygbolaget 506 Mkr och gjorde en förlust på drygt 21 Mkr.

Kassaflödet har varit negativt i koncernen under året och den likvida ställningen har därmed varit svag.

”Nyemission, aktieägartillskott och ägarlån om totalt cirka 30 msek har skapat nödvändigt utrymme för att hantera den likvida situationen”, skrev bolaget i årsredovisningen för 2016.


Publicerad: den 16 maj 2018