Regeringen satsar 50 miljoner kronor under 2019. Anslaget får användas för utgifter för av staten upphandlad tågtrafik från Sverige till destinationer i andra länder. Det är en del i regeringens politik av omställningen av hela transportsystemet.

– Det ska vara lätt att resa klimatsmart. Därför satsar regeringen på nattåg ut till kontinenten. Det är ännu för tidigt att säga något om vilka europeiska städer som kan bli aktuella. Det är frågor vi nu vill att Trafikverket ska titta på. Målet är nattåg till flera europeiska städer, säger Tomas Eneroth infrastrukturminister i ett pressmeddelande.

Satsningen på nattåg tillsammans med att vi nu gör den största järnvägssatsningen i modern tid kommer att betyda mycket för omställningen av transportsektorn. Det gör vi för att klara klimatet, bygga ett starkt samhälle och för att nå målet att bli världens fossilfria välfärdsland.

– Fler och fler människor vill kunna resa klimatsmart både på semestern och i jobbet. Nu är det upp till oss politiker att bidra till att tåget blir ett självklart alternativ att välja ut i Europa, säger Per Bolund, biträdande finansminister.

Källa: Travel News


Publicerad: den 1 april 2019