Då kan du ha rätt till flera tusen kronor i ersättning – något som endast var fjärde resenär känner till, enligt en ny Sifo-undersökning.

”Flygbolagen ska lämna skriftlig information på plats om vilka rättigheter man har som passagerare, men det händer att de inte gör det.”

Om flyget är försenat med minst tre timmar vid flygningar till och från flygplatser inom EU har resenärer rätt till schablonersättning från flygbolaget.

Ersättningens storlek beror på hur lång flygsträckan är. För flygningar från Sverige till Medelhavet gäller ersättning vanligtvis på 400 euro, vilket motsvarar 3.900 kronor, per passagerare.

”Är det en familj som reser kan det bli ganska mycket pengar om man ska begära ersättning”, säger Jolanda Girzl.

Endast 15 procent av resenärer som drabbas av försenat flyg begär ersättning från flygbolagen – trots att det är kostnadsfritt, visar undersökningen. Allt fler tar i stället hjälp av ett kompensationsbolag för att få rätt mot flygbolagen, vilket kan kosta mellan 25 och 30 procent av ersättningen.

”Det finns många vägar, men man kanske tror att det är jobbigt att fylla i blanketterna. Då tar många vägen genom tjänster, men tänker inte på hur hög kostnaden är.”

Källa:TT


Publicerad: den 4 juli 2017