– Om du planerar att resa utomlands i sommar är det viktigt att vara påläst och uppdaterad kring smittläge, restriktioner och regler i det landet du planerar att besöka. Ett stort ansvar läggs på den enskilde som ska resa. Detsamma gäller din reseförsäkring, ta reda på som ingår och inte. Att ha en reseförsäkring som verkligen hjälper dig innebär en trygghet som i år är extra viktigt och kan göra stor skillnad om något oförutsett händer, säger Hélène Mood, Verksamhetsspecialist Resor på Folksam.

Tips inför utlandsresan i sommar:
– Läs på om regler, restriktioner och smittläge inför avresa, håll dig uppdaterad under resan och inför hemresan då saker kan förändras snabbt. På UD:s app Resklar finns bra och uppdaterad information men kontakta även din researrangör, flygbolag och läs på lokala myndigheters webbsidor.

– Ha en ekonomisk buffert så att du klarar exempelvis förseningar eller oförutsedda utgifter.

– Om du äter någon medicin kan det vara bra att ta med lite extra så att det räcker även om du blir försenad eller är tvungen att stanna längre på resmålet än planerat.

– Tar du bilen på semester kan det vara läge att tänka hur man ska kunna ta sig vidare om bilen går sönder och att vara beredd på fortsatt resa på annat sätt än med bil. – Se över din reseförsäkring innan du åker så du vet hur den fungerar. Många bolag har uppdaterat sin information i sommar gällande resande under pandemin.- Ta med telefonnummer ifall du måste anmäla en skada akut utomlands och beställ det blå försäkringskortet från Försäkringskassan som gäller inom EU/EES.

– Vi märker av ett större antal frågor kopplat till resor och Covid-19 under den senaste tiden. Att skaffa sig information och ta reda på hur sin reseförsäkring fungerar är alltid viktigt men i sommar är det extra viktigt att vara väl förberedd inför en eventuell utlandsresa, säger Hélène Mood, Verksamhetsspecialist Resor på Folksam.

Källa: Travel news


Publicerad: den 6 juli 2021