Antalet svenskar som bokar en semester till sommaren ökar kraftigt, även om det fortfarande handlar om små volymer. En trend som pågått under den senaste månaden. Förra veckan bokade mer än dubbelt så många svenskar en resa till medelhavet som veckan innan. Tittar man på andra länder i Europa, så som Storbritannien och Tyskland, har nyheter om att vaccinering snart kan vara verklighet haft en tydligt positiv påverkan på resebokningarna, något som kan haft effekt även i Sverige.

Det är svårt att säga exakt vad denna positiva trend beror på, men vi tror att det är en kombination av det faktum att många längtar efter att resa mer än någonsin, samtidigt som vi ser nyheter om att vaccinering snart börjar runt om i Europa vilket skapar en positiv bild av framtiden. Vi har sett denna trend i Tyskland och Storbritannien och nu verkar det som om vi svenskar också är mer optimistiska, säger Adam Györki kommunikationsansvarig på TUI.

Totalt handlar ökningen förra veckan om ca 146 procent mot veckan innan och över 200 procent jämfört med en månad sedan. Det är främst östra medelhavet som är populärt. Kroatien är den destination som sticker ut mest, en relativt liten destination sett till antalet resenärer.

Topp 5 destinationer i sommar:

  1. Kreta
  2. Rhodos
  3. Cypern
  4. Kroatien
  5. Antalya

Publicerad: den 7 december 2020