Airline Ratings årliga ranking omfattar 425 flygbolag från hela världen, varav 148 bolag fick sju stjärnor som är det högsta betyget när det gäller säkerheten. Bland de sjustjärniga bolagen finns både SAS och Finnair, men även andra stora bolag som exempelvis British Airways, Cathay Pacific, KLM, Lufthansa, Swiss och United.

Årets lista toppas av det australiska bolaget Qantas, som inte har haft några dödsoffer under hela eran med jetflygplan.

Två stora bolag som försvunnit från topp 20 i år är American Airlines och Emirates.

Bedömning grundas på om bolaget haft några haverier med dödlig utgång de senaste tio åren samt om de uppnått den så IATA:s så kallade IOSA-certifiering som är en omfattande undersökning av säkerhetsdokumentationen hos flygbolagen. Vidare tar Airline Ratings bedömning hänsyn till om flygbolagen finns på EU:s svarta lista eller om plan i bolagens flotta har stoppats från att flyga av oro för säkerheten, samt om bolagen vilja att uppdatera sina plan med de den senaste teknologin för att förbättra säkerheten.

Airline Ratings har också offentliggjort en särskild lista över de tio säkraste lågkostnadsflygbolagen. Här finns inte Norwegian med, vilket beror på att det norska bolaget inte har någon IOSA-certifiering.

Säkraste flygbolagen
1. Qantas
2. Air New Zealand
3. Alaska Airlines
4. All Nippon Airways
5. British Airways
6. Cathay Pacific
7. Delta Air Lines
8. Etihad Airways
9. EVA Air
10. Finnair
11. Hawaiian Airlines
12. Japan Airlines
13. KLM
14. Lufthansa
15. Scandinavian
16. Singapore Airlines
17. Swiss
18. United Airlines
19. Virgin Atlantic
20. Virgin Australia

 

Källa: Travel News


Publicerad: den 11 januari 2017