Rankningslistan har sammanställts av den oberoende flygsajten Airline Ratings, som gör bedömningen utifrån bland annat incidenter, allvarliga olyckor, myndighetsutredningar, säkerhetsåtgärder kring coronaviruset och skicket på bolagens flygplansflotta. 

Samtliga på topp 20-listan har det högsta säkerhetsbetyget, sju stjärnor, och flygsajten konstaterar att det är mycket lite som skiljer flygbolagen på topplistan åt. SAS -3,03% avancerar från fjolårets sextonde plats, och klättrar tio placeringar till plats sex. 

Vinnaren Air New Zealand toppar listan med motiveringen få incidenter, antalet tekniska innovationer, omfattande pilotutbildningar och en låg genomsnittsålder på flottan – 6,8 år.

”Air New Zealand är ett flygbolag som står ut, med ett starkt fokus på säkerhet och sina kunder, och under de senaste 18 månaderna har COVID-19 fört med sig ytterligare en ny dimension till de utmaningar som branschen står inför”, säger Airline ratings chefredaktör Geoffrey Thomas i ett uttalande och fortsätter:

”Air New Zealand har utmärkt sig över det breda säkerhetsspektrumet och missar aldrig de minsta detaljerna, samtidigt som de tar hand om sina flygbesättningar som har arbetat under betydande stress.”

Förra årets vinnare, det australiska bolaget Qantas, har tidigare toppat listan flera gånger men petas nu till en sjundeplats. Bolaget grundades 1921 och har sedan de började flyga med jettrafik 1951 inte varit inblandad i en enda olycka med dödlig utgång. Men efter en incident 2018, då två plan från Qantas höll på att kollidera på en landningsbana i Perth i Australien, hamnar bolaget på en sjunde plats.

I botten, med enbart en stjärna, hamnar bland annat Pakistan International Airlines, Air Algerie och Scat från Kazakhstan. 

Källa:DI.SE

 

DE 20 SÄKRASTE FLYGBOLAGET I VÄRLDEN

 

1. Air New Zealand

2. Etihad Airways

3. Qatar Airways

4. Singapore Airlines

5. TAP Portugal

6. SAS

7. Qantas

8. Alaska Airlines

9. EVA Air

10. Virgin Australia/Atlantic

11. Cathay Pacific Airways

12. Hawaiian Airlines

13. American Airlines

14. Lufthansa/Swiss Group

15. Finnair

16. Air France/KLM Group

17. British Airways

18. Delta Air Lines

19. United Airlines

20. Emirates

Källa: Airline ratings


Publicerad: den 11 januari 2022