SVERIGE – HÄVER ALLA RESTRIKTIONER FÖRUTOM INRESEKRAV

Nästan alla coronarestriktioner tas bort i Sverige den 9 februari. De särskilda rekommendationerna för ovaccinerade kommer dock att ligga kvar och smittade eller de som misstänker att de är smittade uppmanas att isolera sig även i fortsättningen. Krav på covidintyg för inresande från länder inom EU/EES och negativt covid-test för resande från övriga världen gäller också framöver.

DANMARK – HÄVER SAMTLIGA RESTRIKTIONER FÖRUTOM INRESEKRAV

Från och med den 1 februari så tar Danmark bort sina sista restriktioner. Det som ligger kvar är vissa inreserestriktioner som kommer fortsätta gälla till slutet av februari där ovaccinerade och personer som inte haft covid-19 ska testa sig efter inresa.

NORGE – DE FLESTA RESTRIKTIONER NU SLOPADE

Majoriteten av restriktionerna i Norge togs bort klockan 23 på tisdagen. Bland annat togs kravet om test för inresa till landet bort och det är åter tillåtet att servera alkohol på restauranger och barer. Fortfarande gäller dock rekommendationen att hålla en meters avstånd och att bära munskydd i butiker och i kollektivtrafiken om det inte går att hålla avstånd.

FRANKRIKE – SKIPPAR PUBLIKBEGRÄNSNINGAR MEN KRÄVER VACCINPASS

Den 2 februari slopar Frankrike kravet på att bära munskydd utomhus samt publikbegränsningar  vid evenemang både inomhus och utomhus. Samtidigt så krävs det sedan tidigare vaccinpass för att gå på restaurang, idrottsmatcher och kulturevenemang i landet.

ÖSTERRIKE – SLÄPPER RESTRIKTIONER MEN INFÖR VACCINKRAV

Restauranger får numera hålla öppet fram till midnatt jämfört med till klockan 22 som gällt tidigare. Från och med den 7 februari kommer vaccinerade, de med negativt test eller personer som kan bevisa att de haft covid att kunna äta på restaurang.

Även ovaccinerades begränsningar kommer att fasas ut, den 12 februari behövs till exempel inte längre vaccinbevis eller genomgången sjukdom för att besöka butiker. Däremot införs obligatorisk vaccinering för alla över 18 år den 1 februari – men invånarna har fram till mitten av mars på sig att ta sina doser. Därefter kan ovaccinerade bötfällas.

TYSKLAND – DISKUTERAR VACCINPASS

I Tyskland diskuteras en eventuell vaccinplikt. Förbundskansler Olaf Scholz och stora delar av den politiska mitten är för att införa en obligatorisk vaccinering, medan bland annat ordföranden för Tysklands vaccinkommission är mot.

FINLAND – LÄNGRE ÖPPETTIDER FÖR RESTAURANGER

Från 1 februari får restauranger hålla öppet fram till klockan 21 samt servera mat fram till klockan 20, men utan alkoholservering efter klockan 17. Barer och pubar måste fortsättningsvis stänga klockan 18.

Finland väntas besluta om ytterligare lättnader i mitten av februari.

ITALIEN – LÄTTAR INRESEREGLER

EU-medborgare behöver inte längre testa sig för covid-19 vid inresa till Italien, om de har vaccinpass eller kan bevisa att de haft covid -19. Inreselättnaden gäller från och med den 1 februari.

TJECKIEN – SLOPAR COVIDPASS

Från och med 7 februari krävs det inte längre covidpass för att komma in på restauranger och nöjesställen i Tjeckien. Obligatoriska tester upphör också för företag och skolor från den 18 februari.

Krav på munskydd inomhus och begränsat antal personer vid sammankomster kommer att kvarstå.

Källa:SVT.SE


Publicerad: den 4 februari 2022