Greklands regering meddelade under måndagen att alla svenskar som vill resa till landet måste visa upp ett negativt så kallat PCR-test, som visar om en person har en aktiv coronainfektion. Provresultatet får inte vara mer än 72 timmar gammalt.

Beskedet har skapat en oro bland svenska charterturister som har inbokade resor till Grekland. Hos researrangören Apollo har telefonkön vuxit sig lång under tisdagsförmiddagen.

”Vi inser att det här blir trassligt för våra kunder, och vi kommer att kontakta grekiska myndigheter för att försöka påverka deras beslut”, säger Erika Butterworth.

Enligt Apollo blir regeländringen en stor praktisk utmaning, då det kan vara svårt att hinna testa sig och få tillbaka provresultaten med så kort varsel. Att resultaten får vara högst 72 timmar gamla försvårar saken ytterligare.

”Det här gör att antalet svenskar som kan ta sig till Grekland kommer att minska. Det är svårt att få till testerna i tid, särskilt för de som inte bor i de större städerna”, säger Erika Butterworth.

Om grekerna inte ändrar sitt beslut kommer Apollo att försöka hitta en samarbetspartner som kan sköta provtagningen för företagets kunder. Som sista alternativ kan man tvingas ställa in de flyg som går till Grekland under den närmaste framtiden.

Researrangören TUI arbetar också med att få fram en lösning som de hoppas ska kunna möjliggöra att alla företagets kunder kan testa sig innan avresa.

”Just nu är vi förberedda på alla scenarier som kan uppstå. Individuella regler för de olika europeiska länderna gör inte saken lättare, men för närvarande fortsätter våra flyg till Grekland att gå som planerat”, säger Magnus Hüttenberend, nordisk kommunikationschef på TUI.

Under söndagen registrerade Grekland 203 nya bekräftade fall. Det är landets högsta dygnssiffra sedan coronapandemin bröt ut.

Källa:TT


Publicerad: den 12 augusti 2020