I Rom förbjuds turister från att sätta sig i ett av stadens mest kända turistmål – den spanska trappan. Något som möttes med förvåning av besökare.

– Jag förstår att man vill skydda trappan och att man inte får äta är väl rimligt. Men att man inte får sitta ned? Det är överdrivet, säger den mexikanske turisten Marco Morales till Romtidningen Il Messaggero. 

Den världsarvsskyddade trappan och de 135 trappstegen, helt i marmor, har under lång tid varit en populär plats för turister att ta en liten paus för att kunna titta på gatulivet i den eviga staden.

Myndigheter har infört ett förbud att sitta på historiska monument, annars riskerar man böter på upp till 400 euro. Det är inte heller tillåtet att gå runt med bar överkropp, bada i fontänen vid trappans fötter eller dra väskor med hjul upp längs de historiska trappstegen.

En som däremot är positiv är modeskaparen Gianni Battistoni vars butik ligger i närheten.

– Den här åtgärden är en liten återgång till hederligt gammalt hyfs. Trappan är ett konstnärligt mästerverk och på mästerverk sitter man inte, säger han till tidningen La Repubblica. 

Källa: sverigesradio.se


Publicerad: den 7 augusti 2019