På EU:s rekommendation kräver de flesta flygplatser och flygbolag numera att resenärer ska bära godkänd ansiktsmask innan, under och efter en flygresa. De flesta har dessutom lagt kostnaden för maskerna på resenären själv och den som dyker upp utan mask riskerar att vägras flyga med. 

Exempelvis kräver SAS, Finnair, British Airways och Lufthansa att resenärer ska ta med egen utrustning. Norwegian har inget krav på ansiktsmask eftersom man i nuläget bara flyger inrikes i Norge och norska myndigheter inte har något sådant krav. 

Däremot lämnas mittsätena tomma på Norwegians flighter.

Flygjätten Emirates går en annan väg och lockar med gratis skyddsutrustning i form av ett ”hygienkit”, bestående av mask, handskar, våtservetter och handdesinfektionsmedel.

”Risken för att få en infektion på ett flygplan är redan mycket låg. Trots det ser vi över varje steg, från incheckning till landstigning. Varje åtgärd som genomförs är en ytterligare minimering av risker, och tillsammans är vårt mål att göra flygning så säkert som möjligt”, kommenterar Emirates operativa chef Adel Al Redha, i ett pressmeddelande.

På SAS har man däremot inte övervägt att börja bjuda sina resenärer på munskydd.

”I enlighet med EASA:s (European Union Aviation Safety Agency) riktlinjer har SAS infört krav på munskydd som en extra säkerhetsåtgärd. Vi ser att många flygplatser och länder har liknande krav och rekommenderar att passagerare har med sig extra munskydd. I likhet med övriga flygbolag, som Lufthansa och Finnair, är det upp till passagerarna att ha med sig munskydd för flygresan, men även för att möta eventuella krav på munskydd på destinationen”.

Källa:di.se


Publicerad: den 3 juni 2020