Kina fördömer i starka ordalag de krav på covidtester för resenärer från Kina som ett dussintal länder redan infört.

Nu står det även klart att en stor majoritet av EU-länderna vill införa samma sak, uppger EU-kommissionen.

Konsensus om rekommendationen nåddes under ett möte mellan tjänstemän i EU-ländernas hälsodepartement i Bryssel. På onsdagen ska ett krismöte hållas som ska besluta om samordnade åtgärder.

USA, Frankrike och Japan är några av de länder som redan infört särskilda krav för resande från Kina. Där krävs det numera att resenärerna testas innan de får resa in i landet.

Tidigare under tisdagen hotade Kina med att ”vidta motåtgärder”.

”Det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla”, sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet. 

I bland annat Frankrike står man ändå fast vid att testa resenärerna. Under tisdagsmorgonen bekräftade landets premiärminister att beslutet står fast.

”Jag anser att vi gör vår plikt för att skydda det franska folket genom att kräva testning”, sade premiärminister Elisabeth Borne när hon ombads reagera på Kinas protester.

Kina har ett kraftigt ökande antal covidsmittade i landet sedan den hårda nolltolerans-strategin övergavs nyligen. Enligt en läkare som citeras av statliga medier kan så många som 70 procent av mångmiljonstaden Shanghais invånare ha smittats under den senaste vågen.

Flera andra miljonstäder är också hårt drabbade, bland annat Peking, Tianjin, Chongqing och Kanton (Guangzhou). 

Världshälsoorganisationen (WHO) har uppmanat Kina att dela data om covidfall i realtid, och också erbjudit experthjälp för att tackla det senaste utbrottet.

Många ifrågasätter Kinas officiella uppgifter eftersom smittotalen och framför allt dödstalen är så pass låga, trots rapporter om att sjukhus i landet är överfyllda.

Numera behöver personer som reser in i Kina inte sitta i karantän, vilket fått många att planera utlandsresor.

Källa:TT-DI.SE


Publicerad: den 4 januari 2023