De tre parterna Kiruna kommun, LKAB och Elite Hotels är överens och avtalen ligger klara för påskrift. Förslaget ska läggas fram för Kirunas kommunstyrelse och kommunfullmäktige, och för LKAB:s styrelse för beslut. När de besluten är tagna kan hotellet börja byggas i början på 2022.

– Det här är en stor och viktig pusselbit i bygget av det nya attraktiva Kiruna. Besöksnäringen skapar arbetstillfällen och inkomster till samhället och skapar liv och rörelse som gynnar alla oss Kirunabor, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

Kvarter sex i nya centrum ska utöver det nya hotellet inrymma lokaler för restauranger, butiker och andra verksamheter. Hotellet byggs som en ersättning till Kiruna kommun och Elite Hotels för befintliga lokaler i nuvarande centrum som hamnar inom gruvans påverkansområde. Efter färdigställande av kvarteret kommer Kiruna kommun att vara fastighetsägare av hotellet och LKAB kommer äga övriga kommersiella lokaler i kvarteret.

– Det känns otroligt roligt att fortsätta öppna storslagna hotell i Norrland. För några veckor sedan öppnade vi i Skellefteå och nu får vi förmånen att öppna även detta fantastiska hotell i Kiruna, säger David Halldén, vd för Elite Hotels of Sweden.

Källa: Affärer i Norr 


Publicerad: den 11 november 2021