Lagom tills svenskarna förlikat sig med idén att spendera sommaren i Sverige beslutade utrikesdepartementet att häva sin reseavrådan till flera europeiska länder från den 30 juni – bland annat till de populära semestermålen Spanien, Italien och Frankrike.

Efter beskedet har resebolagen sett en markant ökning av bokningar. Samtidigt är många av länderna på UD:s lista bland de värst coronadrabbade i världen och risken att insjukna i covid-19 under resan går inte att förbise.

Den som blir sjuk i ett EU- eller EES-land har rätt till nödvändig sjukvård genom det europeiska sjukförsäkringskortet. Ett upplägg som gäller även i coronatider.

– Om man befinner sig i ett EU-land och blir sjuk så gör Försäkringskassan bedömningen att EU-kortet ska gälla som vanligt. Men det har inte prövats skarpt i så stor utsträckning så risken finns att bli nekad vård, säger Jonatan Ohlin, presskontakt på Försäkringskassan.

Inga specifika utlandsråd

Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

– Om man inte har kortet kan det bli så att man får betala för att få vård, men det kan man få tillbaka om det gäller oplanerad vård inom offentlig sektor och man sparar kvittot, säger Jonatan Ohlin.

Enligt de svenska rekommendationerna ska den som känner sig sjuk stanna hemma. Reser man med symptom på exempelvis bussar eller flyg riskerar man att smitta andra. Hur den som utvecklar symtom under en utlandsvistelse ska agera kan Folkhälsomyndigheten dock inte svara på.

– Vi har inte utfärdat några specifika rekommendationer för den situationen, säger Pernilla Engström, presskontakt på Folkhälsomyndigheten.

Kan inte räkna med hjälp från UD

Det finns heller ingen plan för att ta hem svenskar som blir sjuka utomlands.

– Vi har sagt att svenskar som ska resa utomlands inte ska förutsätta att de ska få assisterade hemresor. Blir man sjuk utomlands och behöver assistans ska man i första hand kontakta sitt försäkringsbolag, säger Erik Karlsson vid UD:s presstjänst.

– Och man måste följa de lokala myndigheternas rekommendationer, lägger han till.

Källa:svt.se


Publicerad: den 24 juni 2020