Livet närmar sig det mer normala för britterna, men premiärminister Boris Johnson vill ändå varna för den indiska virusvarianten.

”Jag tror inte att vi behöver skjuta upp vår färdplan, men den här nya varianten kan utgöra ett allvarligt avbrott i utvecklingen”, sade han i fredags.

Går allt enligt plan ökar nu livskvaliteten avsevärt för britterna. Fast på lite olika sätt beroende på i vilken landsända var man bor.

I England blir det tillåtet att utomhus samlas i grupper om 30 personer. Sex personer eller två hushåll kan ses inomhus och övernatta, exemplifierar BBC.

Pubar, restauranger, barer och kaféer får börja servera inomhus. Och nedstängningen är över för museer, teatrar, biografer samt hotell, pensionat, vandrarhem och bed & breakfast.

För utlandsresande gäller att karantänkravet vid hemkomst försvinner, förutsatt att man kommer från ett grönlistat land. Därmed omfattas till att börja med väldigt få länder, i Europa exempelvis Island och Portugal.

Fortfarande uppmanas folk i England att vara försiktiga med att kramas.

Den 21 juni är det dags för nästa steg i lättnaderna. Då ska – om inte smittspridning tagit fart – alla begränsningar vad gäller sociala kontakter vara ett minne blott. Och nattklubbarna, de som överlevt covidtiden, kan slå upp portarna igen. 

Skottland övergår den 17 maj till nivå två i sina restriktioner, med undantag för Glasgow och regionen Moray som ligger kvar på nivå tre.

De skotska lättnaderna innebär bland annat att upp till sex personer från högst tre hushåll får träffas inomhus i privata hem eller på allmänna platser som en bar, enligt BBC.

Utomhus kan man vara åtta personer från lika många hushåll.

Utskänkningsställen tillåts servera alkohol inomhus till klockan 22.30. Nöjesetablissemang som biografer, teatrar och bingohallar öppnar igen.

De internationella resereglerna följer de engelska.

De skotska öarna, utom Skye, åtnjuter nivå ett från måndag, vilket ökar lättnadsgraden. Exempelvis får upp till 100 personer bevista bröllop, begravningar och slika tilldragelser.

Även invånarna i Wales kan se fram mot att åter ses inomhus på pubar, restauranger, barer och kaféer.

Men grupper begränsas till sex personer från sex hushåll (barn under elva år räknas inte). Utomhus gäller samma regel.

Alla semesteranläggningar kan öppna för fullt och resereglerna ansluter sig till Englands och Skottlands, även om avrådan består för icke-nödvändiga resor.

I privata hem får fortfarande bara personer från två hushåll mötas, men om den positiva utvecklingen fortsätter väntar lättnader.

Andra exempel från Wales är återöppnade nöjesställen, museer, gallerier med mera.

I Nordirland blir det till att vänta till den 24 maj på nya regler. Lättnaderna väntas bli ungefär desamma som i övriga landsdelar.

Källa:TT


Publicerad: den 17 maj 2021