Nyligen kom siffror som säger att Umeå flygplats ökar sin trafik. Trots detta väljer flygbolaget Bra att nästan halvera sin verksamhet i Umeå. Flygbolaget trafikerar Umeå-Bromma med flera avgångar varje dag.

– Tyvärr stämmer det. Vi kommer att minska vår verksamhet med 40 procent. Vi kommer att minska antalet avgångar men det är i nuläget oklart exakt hur, säger Christian Clemens, vd på Bra.

Clemens berättar att företaget haft två flygmaskiner stationerade i Umeå samt en stationsverksamhet med tekniskt underhåll som flyttas till Ängelholm. Ett stort antal personer förlorar nu sina jobb.

– Med mindre verksamhet i Umeå tvingas vi tyvärr säga upp 15 av våra kollegor. Exakt när och hur är ännu inte klart då förhandlingar pågår, säger han.

Sträckan Umeå-Bromma har trafikerats frekvent av flygbolaget. Enligt Clemens har passagerarna bestått av en större del privatresenärer i förhållande till affärsresenärer. Detta har inneburit ett lägre snittpris jämfört med andra inrikesflyg och företaget har, i kombination med den nyligen pålagda flygskatten, haft svårt att få lönsamhet på linjen.

– Det är bara att titta på siffrorna. Det här är en direkt effekt av den nya flygskatten. Sedan den trädde i kraft har inrikesflyget gått ned tre procent hittills i år och jag är säker på att vi kommer se liknande besked från andra flygbolag.

Flygskatten är avståndsbaserad och innebär att ju längre man flyger desto högre är den. På en inrikesflygning läggs 60 kronor på biljettpriset.

– Visst, man kan raljera att pengarna handlar om motsvarar en kaffe latte. Men hade vi haft det utrymmet på biljettpriserna hade vi lagt på de pengarna på biljettpriset för länge sen, säger han.

Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef på Umeå flygplats, kommenterar beslutet:

– Det är tråkigt att vi minskar tillgängligheten till Bromma. Men för Umeå flygplats och antalet resenärer kommer det nog inte märkas av så mycket då resenärerna förflyttas till Arlanda i stället för Bromma.


Publicerad: den 29 augusti 2018