Sverige är det land som norska turister oftast semestrar i. Under perioden januari-september i fjol genomförde norrmännen  497 000 semesterresor i Sverige, en ökning med sju procent jämfört med samma period 2016. Det visar siffror från Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt övernattar norska turister 3,4 miljoner dygn i Sverige och står därmed för en fjärdedel av alla utländska övernattningar. Övernattningar i privata stugor, hos släkt och vänner och via uthyrningssajter som Airbnb ingår inte i statistiken.

– 2017 var ett fantastiskt år för Sverige och norrmännen fortsätter att välja grannlandet som resmål. Allt tyder på att den positiva trenden fortsätter året som kommer, säger Visit Swedens Sverigechef Thomas Johansson.

Göteborg och Västsverige dominerar i antal övernattningar från Norge med 1,2 miljoner under perioden januari-oktober 2017, en ökning med 6,4 procent jämfört med samma period 2016. Störst procentuell ökning i antal norska turister hade Kronoberg i Småland, + 100 procent.

En tydlig trend är enligt Visit Sweden att norska turister i allt större grad reser till Sverige året runt, inte bara på sommarsemestern.

 

 


Publicerad: den 9 januari 2018