Flera miljoner transportarbetare omfattas av strejken som är den största i landet på 30 år, skriver Euronews.

”Hela Tyskland darrar inför megastrejken!”, skriver Bild.

Redan på söndagen tjuvstartade blockaden då flygen på Münchens flygplats ställdes in. På måndag kommer även Frankfurt, som är Tysklands mest trafikerade flygplats, att följa efter.

Düsseldorfs flygplats varnar sina resenärer för allvarliga störningar och uppmanar till att ha minimalt med bagage för att underlätta om flygen mot all förmodan skulle lyfta.

380 000 flygresenärer påverkas av kaoset.

Även tåg- och tunnelbanetrafiken kommer att slås ut av strejken medan matvarubutiker tvingas stänga på grund av att lastbilarna inte går.

– Vi förutspår att landet kommer att lamslås på måndag, säger tågbolaget Deutche Bahns personalchef Martin Seiler till AP.

 

”Det är frustrerande”

Reaktionerna varierar mellan förståelse, förtvivlan och irritation, skriver Bild. 

– Fackförbunden kastar en pinne i våra ekrar. Det är frustrerande. Under de senaste strejkerna var jag tvungen att ta taxi två gånger för att komma till jobbet. Det kostade 50 euro per dag för att åka inom Dortmund, säger Sven Hoeper, 25, till Bild.

Det ligger bakom strejken

Masstrejken kommer efter en rad misslyckade försök till samtal mellan arbetsgivare och fackföreningar. Inflationen har stigit i Tyskland efter Rysslands invasion av Ukraina, medan mat- och energikostnader skjutit i höjden.

Servicearbetarförbundet Verdi med 2,5 miljoner medlemmar, kräver en lönehöjning på 10,5 procent med fackförbundet EVG, som företräder järnvägsarbetare, kräver tolv procent. 

I båda fallen har arbetsgivarna vägrat sträcka sig längre än en femprocentig ökning.

– Vi är en grupp som bokstavligt talat för det här landet framåt och får alldeles för dåligt betalt för att göra det, säger Verdis ordförande Frank Werneke till tyska Deutsche welle.

På måndag klockan tio kommer parterna att mötas på nytt, enligt uppgifter till Bild.

Källa:Aftonbladet.se

 


Publicerad: den 27 mars 2023